Gezond leven met de caloriewijzer

Belangrijk voor je gezondheid is een goede voeding. Eet je gezond, dan heb je bovendien een grotere kans om oud te worden. Een handige manier om erachter te komen welke voeding gezond is voor een mens, is door gebruik te maken van de caloriewijzer. Gelijk beginnen met afvallen? Klik hier voor een goede start!

Aantal calorieën per dag

Een caloriewijzer is een online wijzer, die per product aangeeft hoeveel calorieën er in producten zitten. Bekijk eens wat je op een dag hebt gegeten. Kun je je alles herinneren? Bekijk nu eens met behulp van de caloriewijzer hoeveel calorieën deze producten bevatten. Een vrouw mag gemiddeld 2000 calorieën per dag binnenkrijgen en een man 2500. Zit je rond dit aantal? Dan zit je in principe goed. Bedenk wel dat het van je leeftijd, lichaamsbouw en activiteitenniveau afhangt hoeveel calorieën je binnen mag krijgen. Sport je veel? Dan heb je ook meer calorieën nodig. Ben je 50 jaar? Dan mag je minder calorieën binnenkrijgen dan toen je 20 jaar was.

Gezond eten met de caloriewijzer

Gebruik de caloriewijzer dus om te bekijken hoeveel calorieën je al binnen hebt gekregen. Er zijn bovendien verschillende manieren om caloriearm te eten. Helaas zijn niet alle manieren even goed. Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden om Light-producten te eten. Er zitten namelijk kleur- en smaakstoffen in, die je lichaam niet veel goeds zullen doen. Dit effect treedt voornamelijk op bij het innemen van grote hoeveelheden Light-producten. Wat wel een goed idee is voor het afvallen is het eten van vetarme en caloriearme producten. Je hebt bijvoorbeeld ook magere of halfvolle melk in plaats van volle melk. Het verschil zul je misschien niet eens proeven, maar je krijgt er wel minder – of zelfs geen – vetten door.

Calorieën zijn goed

Denk daardoor overigens niet dat calorieën slecht zijn en dat je er dik door wordt. Als je namelijk geen calorieën binnenkrijgt, dan krijg je ook geen energie binnen. Energie hebben we nodig om de dingen te doen die we willen doen. Calorieën zijn dan ook bijzonder goed voor je als mens. Zonder calorieën kun je niet eens leven. Maar voor alles geldt: teveel is niet goed. Te weinig daarnaast ook niet. Krijg je steevast te weinig calorieën binnen, dan zul je direct gezien wat afvallen. Ga je daarna weer op je oude eetpatroon nodig – dat essentieel is voor jouw lichaam – dan zul je dubbel zo hard weer aankomen. Dit is ook de reden dat veel diëten helemaal niet werken en zelfs contraproductief zijn. De caloriewijzer laat je zien wat je wél moeten eten en welke producten misschien juist wat veel calorieën bevatten.

Caloriewijzer voor al het eten

Je kent de caloriewijzer misschien wel van de placemat die je uitgerekend bij grote fastfoodketens in Nederland krijgt. Alleen is dit een calorieteller voor fastfood, eten wat je beter niet kunt eten. Een goede calorieteller bevat juist ook de goede producten. Gebruik daarom een goede caloriewijzer!